Uitgelichte berichten

Afwasmiddel van klimop

8 May 2018

Iedereen kent wel een plekje in de buurt waar de klimop overdadig groeit. Het is een plantje dat snel groeit en dat vol zit met saponinen, een perfecte ontvetter. Logisch dus dat je er een prima afwasmiddel mee kunt maken.

 

Hoe doe je dat?

Pluk 50 tot 75 gram klimop zonder de steeltjes en spoel ze lichtjes af. Doe ze samen met een liter water en de schil van 1 citroen in de blender en mix tot de klimop heel fijn is. Giet dit in een pannetje en breng het aan de kook. Laat het 5 minuutjes zachtjes borrelen. Giet het door een schone theedoek in een schaal, zodat er geen restjes klimop en citroen meer inzitten. Je afwasmiddel is klaar. 

 

Het is een mild afwasmiddel, dus bij elke vaat kan je een flinke scheut gebruiken. Je kunt de citroen ook weglaten, maar dan vind ik het minder lekker ruiken. In plaats van citroen zijn alle citrusschillen welkom, dus als je veel sinaasappelen of grapefruits eet, koop je natuurlijk niet apart een citroentje voor je afwasmiddel. Ook lavendel kan je goed toevoegen voor een lekker geurtje.

Please reload

Recente berichten

November 13, 2019

September 2, 2019

July 11, 2019

Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Please reload

Volg Moira Natuurvrouw
  • Facebook Basic Square