top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

DIY Geurende decoratie


Je kent ze wel, die lekker ruikende zakjes voor in je kledingkast. Maar na een tijdje komt er weinig geur meer vanaf en blijven die zakjes gewoon liggen (bij mij tenminste wel). Wat als er nu iets anders voor in de plaats komt, wat wel langdurig lekker blijft ruiken? iets wat je overal op kunt hangen? In de kledingkast, maar ook in huis, in de auto of in de kerstboom? Dat kan je zelf maken, simpelweg met bijenwas en etherische olie.

Wat heb je nodig?

250 gram bijenwas

50 druppels etherische olie naar keuze

thermometer

Een gezellig lintje ( in stukken van een centimeter of 20)

Siliconen mallen

Satéprikkers

Nog even over de mallen: het is het mooiste om 'platte' vormpjes of kleine vormpjes te gebruiken, zoals voor bonbons of taartdecoratie. Een volledige zeepmal is erg groot en hier heb je dus meer was voor nodig. Daarbij duurt het dan veel langer voor de was helemaal gestold is en krijg je je koordje niet makkelijk op de juiste plek.

Tip: in plaats van mallen te gebruiken, kan je bijvoorbeeld in de herfst mooie bladeren drogen en in de gegeurde was dopen. Dit kan je verwerken in herfst- of kerststukjes die dan een heerlijke geur verspreiden.

Hoe ga je te werk?

Smelt de was au bain marie tot 77 graden. Als je geen thermometer hebt, wacht je tot alles gesmolten is en laat het dan ongeveer een minuut extra verwarmen, maar werken met een thermometer heeft de voorkeur. Haal de was van de warmtebron en voeg de gekozen etherische olie toe.

Giet de was direct in de mallen tot je een diepte hebt waar je lint makkelijk in past. Zodra de was begint te stollen, duw je met de satéprikker de uiteinden van je lint in de was, zodat deze erin opgesloten worden.

Als je de uiteinden erin duwt, krijg je een mooie lus, waaraan je de decoratie op kunt hangen. Bijvoorbeeld in de kerstboom of aan hangertjes in je kledingkast. Vouw je het lint dubbel en duw je het opgevouwen midden in de was, dan kan je de decoratie ergens vast strikken. Zorg er in elk geval voor dat het lint in het midden komt te liggen en niet op de was blijft drijven. Bij een katoenen lint, kan je de uiteinden eerst even in de hete was dopen voor je ze op hun plek duwt. Dan blijft het iets makkelijker op zijn plek zitten, omdat de katoen al wat was op heeft gezogen.

Laat je decoratie goed stollen. Bij grote mallen kan dit wel tot een dag duren, dus haal ze niet te snel uit de vormen. Mochten ze niet lekker uit de vorm 'vallen', leg ze dan een kwartiertje in de vriezer. Meestal krijg je ze er dan heel makkelijk uit. Strijk oneffenheden glad met een warm mes.

Hang je decoraties op een fijne plek of leg ze in de laden van je kledingkast en geniet van de heerlijke geur!

Verdwijnt de geur na verloop van tijd, verwarm de decoraties dan kort met een föhn op een lage stand en de geur komt weer helemaal terug!


67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page