top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

DIY Eigen haard is goud waard


Het weer wordt al guurder en de regen slaat zijn slag. Het is de tijd van het jaar om lekker met een warme choco binnen te zitten. Op de bank met een boek en een warm dekentje, open haardje aan... Maar dat ding aansteken kan best een lastig klusje zijn. Hier een tip om je open haard in een mum van een tijd brandende te krijgen: Gewaxte dennenappel-aanmaakblokjes. Dus ga je toevallig een lekkere boswandeling maken, zoek meteen naar dennenappels en neem ze mee naar huis. Leg ze te drogen en als ze goed droog zijn, kan jij deze makkelijke aanmaakblokjes maken.

Wat heb je nodig?

12 dennenappels

1 kilogram bijenwas

12 stukken lont (nr. 2) van ongeveer 25 tot 30 cm

Hoe ga je te werk?

Wikkel om elke dennenappel een stuk lont. Zorg dat het lont zo dicht mogelijk bij de steel, tussen de schubben komt te liggen en laat een goed stuk uiteinde vanuit het midden uitsteken.

Smelt de bijenwas au bain marie in een lange smalle pan. Let er bij de maat van de pan op dat de dennenappels erin passen en helemaal ondergedompeld kunnen worden. Zorg eventueel voor een extra voorraad bijenwas, zodat je tussendoor kunt bijvullen.

Dompel elke dennenappel onder in de was, terwijl je die vasthoudt aan het uiteinde van de lont. Laat hem ongeveer tien seconden in de was tot het hem er weer uit trekt. Er mogen geen luchtbellen meer uit de appel komen voor je hem eruit haalt. Leg hem dan op een stuk vetvrij papier te drogen en ga door met de volgende kandidaat. Als de bijenwas gestold is, dompel je elke dennenappel nogmaals onder voor je ze definitief te drogen legt.

Tip: voeg wat etherische olie toe aan de gesmolten bijenwas, zodat je een heerlijke geur in huis krijgt bij het aansteken van de open haard. Denk hierbij bijvoorbeeld aan echte wintergeuren: dennen, sinaasappel met kruidnagel of kaneel.

Gebruik bij het aansteken van de haard een of twee dennenappels. Het vuurtje gaande krijgen wordt op deze manier een eitje!


418 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page