top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

DIY Biologische waskrijtjes maken


Zelf waskrijt maken op een biologische manier kan gewoon en is heel makkelijk. Je gebruikt ze om mee te tekenen of voor encaustic werk.

Wat heb je nodig?

Je maakt de krijtjes met bijenwas en zeep. Gebruik hiervoor het liefst witte bijenwas (zo licht mogelijk). Als je gele bijenwas gebruikt, worden de kleuren vaal. Wat betreft de zeep zijn marseillezeep vlokken ideaal. Deze zijn te verkrijgen in de webshop van Moira Natuurvrouw als DIY wasmiddel en kan je ook prima voor dit doel gebruiken.

Natuurlijk heb je ook vormpjes nodig om het mengsel in te gieten. Hiervoor kan je ijsblokjestrays gebruiken of iets anders wat een prettige vorm heeft om mee te werken.

Voor de kleuren kan je bij een schilderswinkel natuurlijke pigmenten kopen, maar kijk ook eens in je keukenkastje.

Kaneel, kurkuma, cayennepeper of safraan kunnen al een mooi tintje geven. Eventueel kan je via internet bijzondere poeders verkrijgen, zoals poeder van rode bieten, spirulina, houtskool en tarwegras.

Met krijtpoeder maak je een mooie witte kleur en het meekoken van gedroogde bloemen (bijvoorbeeld blauwe korenbloem) of uienschillen geeft ook een apart tintje. Het is even uitproberen wat voor jou de mooiste kleuren geeft. Het is leuk om hiermee te spelen en experimenteren.

Meng gelijke hoeveelheden was en zeep in metalen kom en smelt dit vervolgens au bain marie. Blijf langzaam roeren tot je een gladde massa krijgt. Roer niet te heftig, want dan kan de zeep gaan schuimen en krijg je rare, breekbare krijtjes.

Als alles goed gesmolten en gemengd is, voeg je het door jou gekozen kleurmiddel toe. Zijn dat gedroogde kruiden, dan zeef je die eruit als je de juiste kleur verkregen hebt.

Giet het gekleurde mengsel in vormpjes en laat ze een dag afkoelen. De krijtjes moeten goed hard zijn om vast te kunnen houden. Als je ze niet goed uit de vormpjes krijgt, kan je ze een half uurtje in de vriezer leggen. Meestal gaat het daarna probleemloos.

Veel tekenplezier!


1.688 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page