top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

Goedkope, milieuvriendelijke wasverzachter


Naast je eigen wasmiddel, kan je ook zelf je wasverzachter maken. Helemaal niet moeilijk en nog goedkoop ook. Er bestaan al heel wat bekende recepten voor. Met azijn en baking soda, met azijn, water en conditioner etc. Ik heb er een aantal uitgeprobeerd, maar werd er niet heel erg blij van. Dus ben ik zelf op onderzoek gegaan. Uiteindelijk ben ik met de twee onderstaande opties erg tevreden.

Om je was zacht te krijgen kan je ervoor kiezen iets in de wasmachine te doen, ik doe juist iets in de droger.

1. De vilten drogerbal

Ten eerste is daar de vilten drogerbal. Neem een bolletje echte wol en rol dit zo strak mogelijk op. De bol moet ongeveer zo groot zijn als een vuist. Doe dit bolletje in een oud pantykousje (ik heb ze er speciaal voor moeten kopen, wat een ellende-dingen vind ik dat) en maak strak tegen het balletje een knoop. Was dit op een heel hoge temperatuur in de wasmachine met biologisch wasmiddel. Als je balletje uit de was komt, zie je dat het helemaal vervilt is, van binnen en van buiten. Je drogerbal is klaar!

Als je de was in de droger doet, voeg je de drogerbal toe. Je kunt er ook wat druppels etherische olie aan toevoegen voor een lekker luchtje. Door de draaiende beweging van de droger in combinatie met de zwaartekracht 'slaat' de bal je was zacht.

Het is een flink werkje, dus het is makkelijker om er een aantal tegelijk te maken.

2. Azijndoekjes

Deze truuk werkt ook via de droger en is simpel zelf te maken. Neem een oude weckpot en giet deze voor 1/3 vol met natuurazijn. Rol een aantal doekjes (liefst van biokatoen of bamboestof) op en zet deze in de lengte in de azijn. De doekjes zuigen zichzelf automatisch vol met azijn.

Als de was in de droger gaat, doe je er een doekje bij. Het doekje kan je achteraf weer uitwassen, oprollen en hergebruiken. De was wordt door het gebruik van de azijn heerlijk zacht en heeft een neutrale geur.

109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page