top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

Je eigen wasmiddel


Wasmiddel maken is helemaal niet zo moeilijk. Dit wasmiddel biedt je een goed biologisch alternatief voor de commerciële middelen die in de supermarkten worden aangeboden. Het is minder milieuvervuilend en maakt je was goed schoon. Daarnaast kan je je kleding een eigen geur meegeven.

Nodig:

5 liter water

16 gram marseille zeep (te koop bij Moira Natuurvrouw)

8 gram soda (alleen voor wasmiddel voor de witte was)

etherische olie naar keus

Grote emmer

Flessen om wasmiddel in te bewaren

What to do?

Het makkelijkste werk je met vlokken Marseillezeep. Deze zijn te koop bij Moira Natuurvrouw in de webshop, klik voor een directe link hier.

Doe de zeep met 1 liter water in een pan en breng aan de kook. Laat dit zachtjes sudderen tot de zeep is opgelost. Het gaat een beetje schuimen als het te hard kookt, dus houdt het vuur laag.

Maak je wasmiddel, die je speciaal voor witte was wilt gebruiken, voeg dan de soda toe. Voor wasmiddel voor de gekleurde was laat je dit achterwege.

Als alle zeep is opgelost, giet je de zeepoplossing in de emmer en laat het een nachtje afgedekt afkoelen. Voeg daarna de rest van het water toe en roer met een grote pollepel goed door tot je geen klontjes meer hebt. Je ziet dat de oplossing echt zepig is en mooie slierten geeft. Blijf roeren tot alles een geheel lijkt te zijn.

Giet het wasmiddel in de flessen die je hebt klaargezet. Per fles kan je nu etherische olie toevoegen tot 12 druppels per liter.

Ik vind zelf lavendel erg lekker, maar roos of citroen zijn ook fijn. Of je maakt een lekker geurmixje.

Per was heb je iets meer nodig dan van een commercieel middel, probeer gewoon even uit wat je prettig vind. Teveel zeep is niet fijn, maar bij te weinig wordt je kleding niet goed schoon.

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page