top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

Stinkende wasmachine


Afgelopen jaar was er een moment dat mijn was niet echt fris rook als ik het uit de wasmachine haalde. Ik begreep er niets van, ik gebruikte voldoende (zelfgemaakt) wasmiddel om de was schoon te krijgen en die rook ook lekker. Dus waar lag het nou aan?

Wat blijkt? In je wasmachine ontstaat iets wat men vetluis of wasluis noemt. Een bacterie die er wel bij vaart als je teveel wasmiddel gebruikt of vaak op lagere temperaturen wast.

Wassen op hoge temperaturen komt tegenwoordig (bij mij in elk geval) niet meer voor. En in de jaren dat ik nog met een commercieel product waste, heb ik keurig gebruikt wat de producenten aangaven, wat veel te veel blijkt te zijn. Dus de wasluis tierde welig in mijn trommeltje.

Gelukkig is er heel goed wat tegen te doen. Een of twee keer een was op hoge temperatuur draaien (ik heb er maar handdoeken in gegooid, die kunnen er wel tegen) met een halve liter azijn erbij en de wasmachine was weer vrij van vetluis en rook weer neutraal.

Nu was ik eenmaal per half jaar een was met een flinke scheut azijn erbij, puur als onderhoudsbeurt tegen wasluis en het werkt meteen oog tegen kalkafzetting.

Wist je trouwens dat bij een overmatig gebruik van wasmiddel je witte was juist heel grauw wordt? Minder wasmiddel gebruiken is dan dus ook heel verstandig... En milieuvriendelijker.

104 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page