top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

Afwasmiddel van klimop


Iedereen kent wel een plekje in de buurt waar de klimop overdadig groeit. Het is een plantje dat snel groeit en dat vol zit met saponinen, een perfecte ontvetter. Logisch dus dat je er een prima afwasmiddel mee kunt maken.

Hoe doe je dat?

Pluk 50 tot 75 gram klimop zonder de steeltjes en spoel ze lichtjes af. Doe ze samen met een liter water en de schil van 1 citroen in de blender en mix tot de klimop heel fijn is. Giet dit in een pannetje en breng het aan de kook. Laat het 5 minuutjes zachtjes borrelen. Giet het door een schone theedoek in een schaal, zodat er geen restjes klimop en citroen meer inzitten. Je afwasmiddel is klaar.

Het is een mild afwasmiddel, dus bij elke vaat kan je een flinke scheut gebruiken. Je kunt de citroen ook weglaten, maar dan vind ik het minder lekker ruiken. In plaats van citroen zijn alle citrusschillen welkom, dus als je veel sinaasappelen of grapefruits eet, koop je natuurlijk niet apart een citroentje voor je afwasmiddel. Ook lavendel kan je goed toevoegen voor een lekker geurtje.

1.552 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page