top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

Weer eens wat anders... Honingkoeken


Normaal zijn mijn recepten voor extern gebruik, maar dit heerlijke recept voor honingkoeken mag ik jullie niet onthouden. Lekker voor deze winterse tijd, misschien zelfs voor onder de kerstboom met een beker warme chocolademelk. Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik.

Meng twee eetlepels kaneel, een theelepel kruidnagelpoeder, een halve theelepel nootmuskaatpoeder, een theelepel anijspoeder en een theelepel gemberpoeder in een kommetje.

Verwarm een deciliter citroensap of sinaasappelsap -half om half mag ook- met 125 gram honing, 125 gram bruine basterdsuiker, 125 gram boter en een snufje zout in een pannetje tot alles is opgelost en meng daar de kruiden onder tot ze helemaal zijn opgenomen. Giet dit in een mengkom en laat het een beetje afkoelen.

Meng 600 gram bloem met 2 theelepels bakpoeder en voeg dit met kleine beetjes bij de kruidensap, terwijl je voortdurend met een pollepel blijft roeren. Op een gegeven moment is roeren niet handig mee, dan ga ik zelf met mijn handen verder. Zorg er wel voor dat je niet teveel 'kneed' om het deeg luchtig te houden.

Rol het deeg uit op een met bloem bedekt oppervlak tot een dikte die je prettig vindt. Hoe dikker de koek, hoe zachter de binnenkant, ongeveer zoals ouderwetse pepernoten of taaikoeken. Snijd hier de vormen uit die je wilt hebben. Ik gebruik een kommetje om de koeken uit te drukken, maar je kunt ook mooie sterren snijden. Vouw de ongebakken koeken in bijenwasdoek of huishoudfolie en laat ze twee uur in de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 175 graden en bak de koeken in 15 tot 20 minuten goudbruin.

Je kunt ze voor het afbakken nog versieren met geschaafde amandel, kokos, gemberstukjes, rozijnen of sucade voor extra smaak als je wilt. Of achteraf kan je er leuke gezichtjes op maken met glazuur. O doop ze voor de helft in gesmolten chocolade.

Heb je je kerstboom nog niet vol ballen hangen? Kneed dan in elke koek een lusje van henneptouw of lint, dan kan je ze in je boom hangen als kerstversiering. Voordeel is, dat tegen de tijd dat de boom het huis uit gaat, hij al helemaal leeg gegeten is...


36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page