top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

Oilpulling, say what?!


Kokosnootolie is een raar goedje. Op warme dagen kan je het schenken en in de winter kom je er met een beitel nog niet doorheen. Het wordt geroemd om zijn vele goede eigenschappen en er zijn legio manieren waarop je het kunt gebruiken. Oilpulling is er een van.

Wat is oilpulling eigenlijk?

In de Ayurvedische leer wordt oilpulling gebruikt om je lichaam gezond te houden. Je neemt dagelijks een theelepel kokosolie in je mond (sesamolie kan ook) en 'trekt' dat een kwartiertje letterlijk heen en weer in je mond door spoelbewegingen te maken. Hiermee trek je bacteriën, schimmels, giftige stoffen en andere schadelijke stoffen uit je wangslijmvliezen, tussen je tanden vandaan en uit je tandvlees. Ook zet je je tong met deze 'oefening' flink aan het werk. In je tong worden heel wat organen vertegenwoordigd via je meridianen. Dus eigenlijk stimuleer je je hele orgaanstelsel in een keer!

Heel belangrijk bij oilpulling is dat je de olie na het 'trekken' allemaal uitspoelt. Deze bevat nu immers allerlei bacteriën en giftige stoffen, dat wil je niet in je lijf hebben. Hierna spoel je je mond met lauwwarm water, zodat ook de resten kokosolie verdwijnen. Tot slot poets je je tanden met bijvoorbeeld de biologische tandpoeder van Moira Natuurvrouw.

De voordelen van oilpulling voor je mond zijn na enige tijd zeer zichtbaar:

- sterkere en wittere tanden

- gezonder en minder gevoelig tandvlees

- het voorkomt een slechte adem

- minder vaak gaatjes en tandbederf neemt af

- geen droge mond meer en

- minder vaak keelklachten

Maar ook andere gebieden profiteren van oilpulling, onder andere:

- de conditie van je huid verbetert, afname van eczeem en acné

- je weerstand krijgt een flinke boost, waardoor je niet zo vatbaar bent voor ziektes

- je slaapt beter

- je sinussen blijven vrij om goed door te kunnen ademen

- het schijnt zelfs te helpen bij hormonale problemen, bijvoorbeeld de overgang (al kan ik die informatie niet uit de eerste hand geven)

- gewrichtsproblemen (bijv. artritis) nemen af.

73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page