top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

What to do tegen roos


Roos, die vervelende huidschilfertjes op je hoofdhuid, die er bij elke hand door je haar uitvallen. Veel mensen hebben er last van. Het jeukt, je ziet het op je kleding en voelt niet fris.

Hoe ga je dat nou tegen? Er zijn allerlei shampoos en middeltjes voor, maar het lijkt wel of niets echt werkt. Dit komt omdat er twee soorten roos zijn en we ze allemaal onder dezelfde noemer behandelen. De meest voorkomende variant is droge roos, die kleine vlekjes op je kleding. Daarnaast is er nog de vette roos, waarbij de huidvlokken zich meer opstapelen tussen je haar.

Droge roos

Deze variant wordt eigenlijk veroorzaakt door een vochtarme huid. Zonder allerlei middeltjes te gebruiken kan je daar al vier dingen tegen doen.

Allereerst is te vaak wassen funest voor een droge huid. De natuurlijke talgaanmaak van huid wordt hierdoor verstoord, waardoor de huid nog droger wordt. Wacht liever een extra dag met je haar wassen. Veel masseren, kammen en borstelen van je haar verwijdert schilfers en stimuleert je hoofdhuid talg aan te maken. Zorg ervoor dat je minimaal een half uur per dag buiten in de zon loopt (ook als het bewolkt is), voor vitamine D. Ten vierde kan je zorgen voor een goed dieet. Een droge huid wordt vooral veroorzaakt door niet voldoende gezonde voeding en vocht. Drink twee liter water per dag (koffie, frisdranken en sappen tellen niet, groene thee kan je wel meetellen), en zorg voor voldoende fruit en groenten in je dagelijkse maaltijden. Vooral het gebruik van probiotica werkt goed tegen roos. Denk hierbij aan yoghurt, kefir etc.

Recept tegen droge roos

- Honing en appelazijn werken beide in op de vochthuishouding van je huid. Gebruik deze recepten om en om.

Honing zit bomvol vitamines en mineralen die helpen de huid gezond te worden. Verdun wat honing met warm water (niet te dun) en masseer dit 5 minuten diep in je hoofdhuid. Spoel de honing uit met warm water.

- Appelazijn maakt de afgestorven huidcellen zacht, zodat ze snel verdwijnen. Het voorkomt dat je poriën verstopt raken en de talgproductie normaliseert. Neem 100 ml appelazijn en verdun dit met 100 ml water. Verdeel dit over je hoofdhuid (zorg dat je het niet in je ogen krijgt). Bedek je haar met een douchemuts of handdoek en laat het 15 minuten intrekken. Spoel hierna uit met warm water.

Beide recepten gebruik je op schoon haar.

Vette roos

Vette roos kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een schimmel, eczeem of psoriasis. Het is belangrijk om eerst goed uit te zoeken wat de oorzaak is, voor je een behandelplan opstelt. Voor bijvoorbeeld eczeem of psoriasis zou een product als hennepzaadbutter goed werken (te verkrijgen in de webshop van Moira Natuurvrouw). Bij een schimmel hangt het er vanaf met welke soort je te maken hebt. Bezoek voor een diagnose eerst een dermatoloog.

307 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page