top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

Oorontsteking zo verholpen


Laatst bereikte mij de vraag of ik iets had om oorontsteking te behandelen. Je kunt hier zelf heel makkelijk een remedie voor maken. Deze oordruppels helpen de ontsteking te verdrijven.

Oorontsteking komt vaak voor bij kleine kinderen en ontstaat in de luchtwegen. Omdat de buis van Eustachius bij kleine kinderen nog zacht is en lang open staat, reizen de bacteriën van de luchtwegen via deze buis naar het binnenoor. Hierdoor ontstaat een ophoping van bacteriën achter het trommelvlies: een oorontsteking.

De huisarts schrijft bij oorontsteking antibiotica voor, wat nare bijwerkingen kan veroorzaken, die soms nog erger zijn dan de ontsteking zelf.

Zeker voor kleine kinderen is dat geen pretje. Bij herhaaldelijk gebruik hiervan, blijken de bacteriën vaak resistent geworden voor antibiotica. 'Doorprikken' wordt vaak als laatste redmiddel gezien. De bacteriën komen dan uit de ruimte achter het trommelvlies en kunnen zo verwijderd worden. Het trommelvlies wordt dan letterlijk doorgeprikt, wat later geneest, maar wel een litteken op het trommelvlies achterlaat.

Met deze zelfgemaakte oordruppels van knoflook en olijfolie genees je een oorontsteking snel en effectief. Knoflook bevat allicine, wat antimicrobiële eigenschappen heeft. Dit betekent dat het de groei van bacteriën remt, ook die van degene die al resistent zijn voor antibiotica. Tevens werkt het antiviraal en gaat het schimmel tegen. Wat dus de oorzaak van de ontsteking ook is, knoflook helpt.

Olijfolie bevat fenolische stoffen, die grofweg dezelfde werking hebben als die van knoflook. Door ze samen te voegen versterk je deze werking.

Het recept

Doe een kopje olijfolie in een steelpannetje en verhit dit. Als de olie heet is, voeg je er een teentje grof gehakte knoflook aan toe. Laat dit ongeveer een kwartier op laag vuur sudderen. Belangrijk is dat de knoflook niet bruin wordt. Zet daarna het vuur uit en laat het goed afkoelen. Bij de apotheek kan je een flesje met een druppelaar kopen. Doe de olie in het flesje en druppel driemaal per dag twee tot drie druppels in het ontstoken oor.

En ja, het werkt ook voor honden.

14.973 weergaven6 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page