top of page
  • Foto van schrijverMoira Natuurvrouw

Tijmsiroop maken


Oktober Hoestmaand. Tenminste... zo lijkt het bij mij en mijn omgeving te gaan. Is je hoest pijnlijk tussen de schouderbladen, dan is het niet onverstandig om even langs de huisarts te gaan.Voel je je verder goed, dan kan je met onderstaand recept een heerlijke tijmsiroop maken. Tijm bevat grote hoeveelheden thymol (vandaar de naam), wat bacterie dodend werkt, slijm oplost (waardoor je makkelijker en dus minder zwaar hoest), ook helpt het schimmels te bestrijden.

Wat heb je nodig?

Een glazen flesje van ongeveer een halve liter,

50 gram verse tijm uit de tuin of van de biologische groentenboer,

300 ml water en

100 gram rietsuiker of kandijblokken.

Belangrijk is om het glasen flesje van tevoren goed steriel te maken. Kook het daartoe in een pan ruim water 10 minuten en zet het daarna op een schone handdoek te drogen.

Spoel de tijm goed af onder de kraan en doe dit met het water in een pannetje. Breng het aan de kook en laat het 10 tot 15 minuten zachtjes door pruttelen. Zeef de tijm eruit en voeg de suiker toe met het vuur half hoog. Roer af en toe goed door en laat dit 10 minuutjes tot een kwartier inkoken. Omdat er nu suiker bij zit, kan het aanbranden, dus af en toe doorroeren.

Giet de siroop in het flesje en laat afkoelen voor gebruik. Tijdens het afkoelen zal de siroop nog iets dikker worden,zodat het je keel lekker smeert.

361 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page